#

Ga terug naar homepage

Tips voor samengestelde gezinnen

Geplaatst op: 12-05-2020

Als je een samengesteld gezin vormt dan hebben de afgelopen maanden voor extra uitdagingen kunnen zorgen. Marianne Smulders van Stief & Co somt op welke problemen je kunt tegenkomen en geeft enkele tips. Deze 3 zaken spelen nu meer tijdens de quarantaine, herken je je hierin?

  • het vertrouwen in de opvoeding van de andere ouder wordt opgezegd. Dat kan komen door angst, behoefte aan controle of dat de ene ouder de andere afrekent op frustraties uit het verleden met de vorige partner;
  • de onvoorwaardelijke bloedband tegenover de voorwaardelijke stiefband.  “Mijn eigen kind neemt de gevolgen serieuzer dan mijn stiefkind”;
  • de beperkte bewegingsvrijheid legt onderliggende problemen bloot. Situaties worden via de eigen filters waargenomen en leiden soms tot ongecontroleerde aannames.

Vaak helpt het om te praten over de problemen met anderen of je kunt proberen het van je af te schrijven.  Stief & Co geeft je de volgende adviezen:

1. Communicatie: pas je toon aan

Vaak zeggen mensen dat je moet blijven praten en dit is inderdaad meer dan waar. De manier waarop we met elkaar spreken, is de volgende te nemen stap. Wij werken als 1e stap altijd met de techniek van de verbindende communicatie. Het is onze ervaring dat vele problemen vaak als sneeuw voor de zon verdwijnen of beduidend minder worden, als de verbindende communicatie goed wordt ingezet. Concreet betekent dat: spreek vanuit de (kwetsbare) ik-boodschap en niet vanuit de (verwijtende) jij-boodschap.

2. Maak keuzes

Door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Als problemen zich – ongemerkt – hebben opgestapeld, weet je vaak echt niet meer waar te beginnen. Het maakt moedeloos en uitstelgedrag is dan één van de manieren om hiermee om te gaan. Het is tijd voor ‘choose your battles’.
Concreet betekent dat: benoem individueel (of gezamenlijk) al die zaken die een energielek voor jou (jullie) vormen en stel prioriteiten. Prioriteiten die je verbindt met concrete oplossingen.

3.  Steun elkaar als ouder

De opvoeding binnen een samengesteld gezin wordt vaker ad-hoc gedaan, dan dat er van tevoren een ‘route’ is opgesteld. Wij zien dan het volgende gebeuren:
1) de biologische ouder is blij zijn of haar kind(eren) te zien en laat de opvoeding los om meer plezier met elkaar te hebben;
2) de stiefouder voelt zich geroepen de rol van opvoeder op zich te nemen; de motivatie hierachter kan verschillend zijn.
Concreet: ouder blijf opvoeden en stiefouder stel je op als steunouder! Een steunouder spreekt stiefkinderen aan op gemaakte afspraken in huis. Overwin de schroom om dit te doen.

Hulp met je relatie nodig?

Lukt het jullie niet zelf om de relatiestress te verminderen? Voorkom escalatie en neem tijdig contact op met Psyned (Psychologen Nederland) via hulpmetjerelatie.nl.

Misschien wil je dit ook lezen…

6 tips tegen relatiestress

6 tips tegen relatiestress

Als je samen met je partner en misschien ook kinderen in thuisquarantaine zit, is de kans groot dat de druk op je...