Als je relatie niet goed zat voor de coronacrisis dan heb je het nu helemaal zwaar. De genomen maatregelen zorgen ervoor dat jullie huis misschien wel meer dan ooit voelt als een gevangenis. Je kunt elkaar niet meer ontlopen en dat brengt het risico met zich mee dat jullie relatie verder verslechtert. Ergernissen, conflicten en ruzies volgen elkaar in rap tempo op. Hoe houd je het hoofd koel voor jezelf en je kinderen tijdens deze thuisquarantaine?
Chris van Diest, mediator bij Zorgeloosch Scheiden, geeft 4 praktische tips om het hoofd koel te houden tijdens deze crisis. Of je nou al besloten hebt uit elkaar te gaan of niet.
1. Vraag professionele hulp als het echt niet meer gaat
Als het al duidelijk is dat jullie echt niet meer met elkaar kunnen praten zonder ruzie te maken dan heb je een probleem. In dat geval kun je het beste meteen een mediator inschakelen. Ook al is het een moeilijk besluit, stel het niet uit en hak een knoop door. Je wilt niet dat de situatie escaleert. Als je het besluit eenmaal genomen hebt, ga er dan voor. Een mediator kan jullie helpen uit de impasse te komen en jullie begeleiden naar een dialoog om in goed overleg jullie relatie te beëindigen.
2. Houd afstand, loop weg
Als je elkaar steeds in de haren vliegt, probeer dan patronen te herkennen. Wat zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om discussie aan te gaan of ruzie te maken? Krijg voor jezelf duidelijk hoe jouw partner of huisgenoot jou op de kast krijgt. En maak dat bespreekbaar. Als je de woede voelt opborrelen tijdens samenzijn, houd je hoofd koel. Loop weg van de situatie, pak een moment even buiten in de tuin of op het terras. Zorg er in ieder geval voor dat een discussie niet uitgroeit tot ruzie. Zeker niet als er kinderen bij zijn.
3. Creëer je eigen plek
Wat ooit de woonkamer was, is nu een schoollokaal, een gymzaal en een werkplek. Probeer fysiek ruimte voor jezelf te creëren. Ruimte voor jezelf geeft rust. Maak afspraken wie wanneer welke ruimte voor zichzelf heeft om daar te werken, te rusten of misschien te sporten. Dit kun je bijvoorbeeld in een schema zetten, zodat het voor iedereen duidelijk is. Ook eventuele kinderen weten dan wanneer zij bij welke ouder terecht kunnen. Dit kan een gevoel van veiligheid geven binnen jullie huis voor allebei. Maak ook afspraken over hoe je elkaar benadert als je in die aparte ruimte zit.
Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat één van jullie (tijdelijk) een andere woning betrekt. Je haalt zo helemaal de angel uit de situatie door fysiek gescheiden te leven. Dat is lastig in de huidige woningmarkt, maar al vind je iets tijdelijks, dan ben je al uit de brand geholpen. Wat je zeker niet wilt, is dat de situatie escaleert. Bovendien is er misschien meer mogelijk dan je denkt; een financieel adviseur kan je meer vertellen over jouw woonmogelijkheden. Schakel tijdig hulp in en vraag ook familie of vrienden om je te helpen.
4. Probeer flexibel te zijn
In de huidige coronatijd kunnen maatregelen die nu gelden, ook weer op korte termijn veranderen. Bedenk dat de situatie snel kan verslechteren of verbeteren. Niemand weet hoe het leven er volgende week uit ziet. Probeer te focussen op de nabije toekomst en realiseer je dat afspraken geen definitieve wijziging inhouden. Probeer daarom flexibel te zijn en met elkaar in gesprek te blijven. Zeker als er kinderen in het spel zijn.
Hulp met je relatie nodig?
Lukt het jullie niet om je relatie goed te houden en wil je de hulp van een mediator inschakelen? Voorkom escalatie en neem tijdig contact op met Zorgeloosch Scheiden via hulpmetjerelatie.nl.
Als jullie besluiten uit elkaar te gaan
1 op de 3 huwelijken loopt stuk,per jaar gaan er 70.000 stellen uit elkaar. Het is normaal, maar toch pijnlijk, als jullie besluiten uit elkaar te gaan. Er moet dan vaak veel geregeld worden terwijl je vol in de emotie zit. Wij helpen jullie om op de beste manier alles goed te regelen. Met de bank voor jullie woning, maar zeker ook voor de kinderen. Lees meer hoe wij jullie kunnen helpen op zorgelooschscheiden.nl.