Als je samen met je partner en misschien ook kinderen in thuisquarantaine zit, is de kans groot dat de druk op je relatie toeneemt. Of misschien waren er voor de coronamaatregelen al haarscheurtjes in jullie relatie en dreigen de scheurtjes nu barsten te worden. Hoe kun je dit voorkomen? Hoe houd je je relatie gezond?
Peter van der Ven, relatie- en gezinstherapeut bij Psyned, geeft 6 praktische tips en inzichten om je relatiestress tijdens deze crisis te managen.
1. Neem tijdig een time-out
Merk je dat je snel geïrriteerd bent en dreigt een schijnbaar onbeduidende ruzie toch uit de hand te lopen? Geef dan tijdig aan dat je een time-out nodig hebt en spreek af dat je verder wilt praten als je uit je emotie bent en weer rustig bent. Zorg er voor dat je op het afgesproken tijdstip het gesprek weer voortzet. Benoem ook als je eerder onredelijk of onaardig bent geweest en vergeef je partner voor eventuele nare opmerkingen die hij/zij heeft gemaakt. Van daaruit kun je weer verder het gesprek aangaan.
Zie je dat je partner een time-out nodig heeft? Wijs hem/haar daarop. Praat op een rustgevende toon. Je kunt emotionele zorg bieden door een vriendelijke en kalme intonatie die een rustgevende invloed heeft op je partner en kinderen. Maak er een doel van om je partner vriendelijk te behandelen – zelfs als je er geen zin in hebt.
2. Wees niet kritisch
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje tijdens deze coronatijden. Dit is daarom niet het moment om kritisch te zijn naar je partner toe. Het is belangrijk om te zoeken naar wat je partner goed doet en om er waardering voor te geven. Zoek een vast moment op de dag, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, en vertel je partner dingen die je die dag gewaardeerd hebt en wanneer je je verbonden hebt gevoeld. Als je een probleem aan de orde wil stellen, richt je dan op het specifieke gedrag dat je dwars zit in plaats van kritiek te leveren op het karakter of de persoonlijkheid van je partner of kind.
3. Geef grenzen aan en respecteer deze
Als je partner wil praten of iets wil doen, stel jezelf dan eerst de vraag of dit voor jou nu het goede moment daarvoor is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Nou, eigenlijk is het nu geen goed moment, maar wel over 10 minuten.” Als je de hele dag bij elkaar bent, wordt het nog belangrijker om elkaars tijd en gedachten niet voortdurend te storen. Geef je grenzen aan en respecteer die van je partner.
4. Geef elkaar de ruimte
De meeste partners en gezinnen zijn nu gedwongen om in dezelfde leefruimte te blijven, hoe groot of klein dat ook is. Daar kun je niet omheen. Dat betekent echter niet dat je de hele tijd op elkaars lip moet zitten. Geef elkaar de ruimte die de ander nodig heeft en wees flexibel. Stress heeft ook invloed op hoe je als partners/ouders met elkaar omgaat. Bespreek hoe je taken als partners/ouders kan verdelen, zodat de situatie draaglijk blijft voor iedereen. Ruzie en frustratie ligt nu sneller op de loer dan normaal. Leg dit ook uit aan de kinderen, zodat ze er begrip voor kunnen hebben en – oudere kinderen – zich ook verantwoordelijk voelen voor het volbrengen van hun taken.
5. Vraag wat de ander nodig heeft
Er is zoveel aan de hand en de situatie verandert zo snel dat je elkaars behoeftes uit het oog verliest. Dus vraag gerust aan je partner wat hij/zij nodig heeft en bespreek het met elkaar. Wees je ook bewust van wat jij nodig hebt en leg je behoeften zo specifiek mogelijk uit. Wees eerlijk over je behoefte om alleen te zijn en geef elkaar ook de tijd om alleen te zijn. De hele dag de rol vervullen van partner, collega, vader of moeder én schooljuf of -meester, vergt veel van een mens. Het is dus niet gek dat je tijd nodig hebt om te ontstressen of gewoon even alleen te zijn.
Neem daarom de tijd om naar buiten te gaan, ga naar een andere kamer of sluit je deur voor een periode. Plan bijvoorbeeld dagelijks een tijdstip om even een rondje om te gaan. Kortom, zorg voor genoeg rustmomentjes voor jezelf. Dat kan bijvoorbeeld ook met yoga en meditatie. Dit helpt je om je stress en angst te verminderen en rustiger te worden. Hier zijn ook verschillende meditatie apps voor.
6. Maak tijd vrij voor elkaar
Naast momenten alleen zijn, is het ook belangrijk om tijd vrij te maken voor elkaar. Geef bijvoorbeeld jezelf, je partner en kind(eren) 10 minuten de tijd om te praten over wat er in hem/haar omgaat en waar hij/zij zich zorgen over maakt. De andere personen luisteren, erkennen de zorgen en ondersteunen. Goed luisteren betekent dat één persoon praat en de andere personen luisteren. Vervolgens herhalen de luisteraars wat ze gehoord hebben. Daarna kan van positie gewisseld worden. Dit voorkomt conflicten. Geef dus geen probleemoplossende reactie, tenzij er specifiek om wordt gevraagd. Bij jongeren is het belangrijk dat het gesprek over het coronavirus, maar ook wat dit van hen vraagt, open wordt besproken. Neem hen serieus in hun vragen en zorgen en bevraag hen ook wat zij zelf al weten.
Daarnaast kunnen jullie het plezier verhogen en de spanning verminderen door juist over andere dingen dan corona te praten. Start samen een leuk project dat je hebt uitgesteld, zoals tuinieren, het lezen van een boek, of het opknappen van een plek in je huis. Of ga een gezelschapsspelletje doen met elkaar of kijk samen een film of serie.
Hulp met je relatie nodig?
Lukt het jullie niet zelf om de relatiestress te verminderen? Voorkom escalatie en neem tijdig contact op met Psyned (Psychologen Nederland) via hulpmetjerelatie.nl.